Best man tale til bryllup – den ultimative guide

best man tale

Den ultimative best man tale med denne gennemgribende guide.

Stort tillykke: du er blevet udvalgt som best man! Også kaldet forlover. Det er en dejlig følelse at blive valgt til denne fornemme opgave, nogen syntes du er toppen af poppen! Opgaven som best man indeholder en masse sjov, så som at planlægge en polterabend der virkelig rykker, en tur på dansegulvet på bryllupsdagen, eventuelt ansvar for praktiske gøremål mv. Under overfladen bag de første tanker lurer talen til bryllupsfesten. Det var nok ikke det første der slog dig da du sagde ja, og tak til den fornemme opgave som bestman.

Indholdsfortegnelse

De bedste tips og gode råd til din best man tale, don’t worry!

1. Planlæg talen i god tid

Planlæg din tale som det første. Op til bryllupsfesten får du nok at tænke på, en vel planlagt og gennemtænkt tale vil få succes.

2. Humor med omtanke

Det er godt at joke, men i dette tilfælde er det værd at tænke på, hvem man joker om. Bruden er til for sin mand på denne dag, og dagen er følsom for hende. Forhåbentlig kender du gommen bedre end du kender hende siden du er valgt som best man. Så “don´t mess with the bride”.

3. Skriv talen ned

En nedskrevet tale viser system og orden. Når Danmarks Dronning bruger papirer til at holde tale med, så må vi også gerne.

4. Variation er godt

Hermed menes der, at jokes og alvor går godt i spænd med de følelser der bringes i spil når begge er brugt i en fin variation med hinanden.

5. Øvelse gør mester

Øv din tale, igen og igen. Læs den gerne op højt for både dig selv og andre. Det gør tryg, at vide man kan sit stof, og at der er styr på indholdet i teksten.

6. Tal højt og tydeligt

Tal højt og tydeligt så alle kan høre dig, ej heller for hurtigt. Hold gerne pauser, gæsterne har brug for at tænke, men endelig ikke skålepauser, for så bliver det svært at få ro i salen igen.

Hvordan du skriver en god best man tale

 • Sørg for at talen starter ud – spot on!
 • Tak de andre talere for opvarmning
 • Tillykke til de nygifte
 • Sig et par pæne ord om bruden
 • En joke om gommen
 • En kort historie om gommen
 • Pæne ord om brudeparret
 • Tal direkte til og om brudeparret
 • Beskeder fra gæster der ikke kunne komme til festen
 • Citer en linje fra et kendt digt hvor det passer ind…
 • Bekend din taknemmelighed

læs også…

Talens længde

Gæsterne og brudeparret vil gerne hygge, grine og spise – det er synd for alle parter, hvis der kommer seks lange taler på den aften. Kort og godt er flot!

Tips til humor i talen

Fang gommens karakteristiske kendetegn, hent eventuelt inspiration hos en anden nær ven. Vend det om, og sig det med ironi.

Eksempel 1:

Gommen er forfærdelig til at lave mad, det er som oftest bruden, der laver maden, det ved de fleste.

..”Vi har i mange år elsket din madlavning… men vi vil sætte stor pris på, du lader fruen komme til i køkkenet.

Eksempel 2:

Gommen er ikke så god til at lytte, hører ofte ikke efter, er lidt i sin egen verden af og til – det ved de fleste.

Best man takker:

Tak fordi du altid er så nærværende….(kort pause, og et rømmende host)

At få humor med i teksten er nemt som disse eksempler også viser. Det er op til taleren, at lægge det rigtige tryk på ordene og holde pause når det passer, det er ham der holder talen der gør den sjov. Øvelse gør mester.

Eksempel 3:

Gommen har måske frygtet nogle alt for sjove historier fra ungkarletiden. Du siger: “Jeg kender dig så godt, og kan fortælle mange sjove historier fra før i tiden…….-……… men det gør jeg ikke!

Eksempel 4: (indledning)

Godaften til alle – til jer der ikke kender mig i forvejen, så hedder jeg Jesper og efter alle disse år, så er det rart og anerkendende at Michael langt om længe har indrømmet, at det er mig der er best man!

Nogen kunne finde på at køre den lidt længere ud, vi er alle forskellige. Når best man talen kommer på som ca. nr 4 i talerækken, så har de fleste fået en rimelig tår at drikke. Lad os fortsætte indledningen.

Håber at alle har haft en god aften indtil videre, på forhånd undskyld hvis jeg kommer til at ødelægge de næste 5 minutter af aftenen.

Når nu vi snakker om 5 minutter, så er det vist ofte sagt, at det kan blive de værste 5 minutter i gommens liv når best man holder tale….og.. så vidt jeg er informeret, så kommer brudens værste 5 minutter først senere på aftenen når alle gæsterne er gået hjem!

Læs også:

Få skrevet din tale

1550,-

Alt inkl. ekspres gebyr 0,-