Bryllupstale som alle vil huske

bryllupstale anderledes

Som specialunderviser igennem mange år, har jeg samlet en bred vifte af anderledes tilgange til tekster. Skal man “fange alternative begavelser”, skal de lytte intenst til noget, så kræver det en kreativ og særlig præsentation. 

Der skal tænkes ud af boxen  – og det er jeg rigtig god til. Der skal osse tænkes ud af boxen, hvis man gerne vil holde en bryllupstale – en der skiller sig ud fra mængden, af en eller anden grund.

Det kan være, der skal tilføjes noget lyd eller nogle konkreter – eller måske skal teksten skæres i en særlig vinkel. Det finder vi ud af sammen. Har du brug for hjælp så udfyld kontaktformen eller ring, så kreerer vi sammen din bryllupstale så din tekst bliver sjov og anderledes.

Et bryllup er talernes fest. Der er traditionelt mange taler til brudeparret. Tænk engang at der i 2018 var 32.000 vielser. Jeg vil tro der det år blev holdt mindst 75.000 bryllupstaler ved de respektive bryllupsfester. Mange har altså et budskab til det strålende glade brudepar. 

 

Indholdsfortegnelse

Nogle taler er gode, andre fantastiske og atter andre småkedelige, rodede eller uvedkommende. Vi er ikke i tvivl, om hvad der er hvad, når vi hører dem. De gode taler spotter vi med det samme – spidser ører og tager stilling til indholdet. 

Det er ikke sikkert, vi er enige eller vildt begejstrede over det, vi hører, men vi lægger mærke til, hvad der bliver sagt, hvis en tale er god. Der er skrevet mange og lange bøger om hvorfor og hvordan og hvorledes –for retorik er skam et helt studie for sig. 

Jeg tror, det ganske enkelt handler om, at taleren brænder for budskabet, og får det leveret klart og tydeligt til modtageren/modtagere. 

Hvis en tale til bryllup så oven i købet er skåret på en lidt anderledes måde, stiger sandsynligheden for, at den vil tage kegler. 

anderledes bryllupstale

Sådan skriver du en bryllupstale.

Skrive en god bryllupstale. 

  • Den skal være lidt sjov og lidt alvorlig. 
  • Lidt om ham, lidt om hende og meget om dem begge to.
  • Lidt fra de mødtes. 
  • Lidt fra frieriet.
  • Lidt om hvordan de er sammen. 
  • Og det vigtigste er dit kærlige budskab – dine gode ønsker for parrets fremtid.
 

Hvad der ellers er i talen det  kommer an på, hvad du har lyst til, og hvem bryllupstalen er stilet til ………. 

Opbygning af bryllupstalen kan indeholde det du synes er vigtigt og vedkommende – det kommer fra hjertet og bliver positivt modtaget. Når din tale er god, så gemmes den og får plads blandt alle de gode oplevelser i erindringens skuffer.

En tale til bryllup er kommet for at blive – så hold dig ikke tilbage, hvis du har noget på hjerte, men kort – endelig kort – for folk skal jo også have lov til at more sig, som Emma Gad siger.

Læs vores guide til at skrive en tale.

bryllupstale

Tips til at holde din bryllupstale.

En grundig forberedelse er et must, hvis du vil holde en bryllupstale, der brænder igennem. Derfor skal du lave et skriftligt oplæg – for tager du den på slap line, risikerer du at misse nogle vigtige pointer og det kan blive noget rod. Din tekst er dit fundament, så gør det godt og grundigt. Det tager tid, men det lønner sig.

Når du har skrevet din tale til bryllup, der forhåbentlig ikke er længere end ca. 1000 ord, så er her nogle ideer til, hvad du kan gøre, for at holde talen på bedste vis. Følg med her og hold et brag af en tale.

1. Øvelse gør mester.

Øv dig på talen, igen og igen og igen. Læs talen højt og tydeligt for dig selv, så kan du simpelt hen mærke, hvis der er noget, der skal laves lidt om. Jo flere gange du gør det, jo bedre, for der sker jo det, at din hjerne bliver helt klar på, hvad du har gang i, og det giver ro. Allerede efter tre- fire gange, vil du opleve, det går nemmere. Som en sjov øvelse kan du holde talen og optage dig selv. Du kan også læse den op for en god ven og få feedback og simpelthen bare få øvet dig. Al den øvelse giver pote, når du står i situationen, for når du er vel forberedt vil det tage toppen af eventuel nervøsitet.

2. Talen gøres klar.

Du skal selvfølgelig medbringe talen til festen, osse selv om du næsten kan den udenad. Nogle printer bare talen ud på A4-ark, andre laver afsnit på kort eller andet, men uanset hvad du vælger, så klips dem sammen, hvis der er mere end et ark, så undgår du kludder i rækkefølgen. Det er helt OK at ha´ papirerne med, og det er helt OK at bruge dem – når dronningen må, så må du osse.

3. Lidt vino er fino.

Når festen er i gang, er det en rigtig god idé at holde lidt igen med alkohol, indtil du har holdt din tale. Det kan godt være lidt svært, især hvis man er sidst i talerækken, og der bliver skålet til højre og venstre undervejs, men det er godt at holde hovedet klart, når du nu har besluttet dig for at holde et brag af en tale. Du kan give den gas, når talen er overstået.

4. Lampefeber?

Lidt nervøsitet før du skal på er ikke det værste. Det er faktisk helt almindeligt, at adrenalinet er i gang, når man skal præstere, men hvis du på forhånd ved, at det vil blive meget svært for dig, at holde talen, så er der en del fif, du måske kan bruge til noget – se “Nervøs for at holde en tale – 10 gode råd“. Ellers vil jeg sige, at du har fundamentet i orden, så spring ud i det!

5. Ro i salen!

Når det er NU, du er på, så start ikke din tale før der er ro i salen, som man siger. Det kan føles, som om det varer en evighed, men det gør det ikke. Hav is i maven og vent. Gæsterne er gode til at tysse på hinanden, hvis nogen bliver ved med at småsnakke. Det er samme procedure, hvis du har fået gæsterne til at grine, så venter du bare til der er ro igen, inden du fortsætter.

6. Tal højt og tydeligt.

Der er traditionelt mange gæster til et bryllup, så det er vigtigt, du taler højt og tydeligt og ikke for hurtigt, ellers kan de simpelt hen ikke høre, hvad du siger, og sker det, kan der opstå uro blandt dem, der er længst væk – altså, skru helt op for lyden!

7. Vær dig selv.

Du er på hjemmebane, når du holder din tale. Brudeparret elsker dig, så det gør alle gæsterne osse.

Du elsker dig, for den du er, så vær dig selv – alt andet ville være mærkeligt. Når du genkendes i det, du siger, så er det perfekt.

Fra præsten til toastmasteren - fra kirken til kagen

Et meget enkelt, meget romantisk kirkebryllup. Hvid brud, nydelig gom og præsten talte om eventyr og lykke og medgang og modgang. Der var forlover og brudepiger og brudesvend og alt, de havde ønsket sig og planlagt.

Gåtur til festlokalerne i fantastisk vejr, fantastisk stemning og fantastiske billeder i “kassen”. Kaffe og forfriskninger er arrangeret på en stor terrasse og bryllupskagen kommer kørende på et rullebord. Rosenrøde kalorier i tre etager, og en fortryllende duft.

Det var dog et frisk pust med bryllupskage om eftermiddagen, mens gavebordet bare vokser og vokser –
Så langt – så godt – og nu melder en toastmaster sig på banen – godt og grundigt.
Han byder velkommen på brudeparrets vegne og gennemgår programmet. 

Han skal styre talerække og eventuelt andre indslag senere. Godt tænker jeg, da talestrømmen ebber ud, så er han krydset af.

Læs også..

En tale er osse en gave.

Et bryllup er en dejlig, glad og uforglemmelig begivenhed. Vil du bidrage til festlighederne og den gode stemning, kan en anderledes og fængende tale være et fint indslag. Alle kommer med spændende bryllupsgaver, men en tale er også en slags gave – den kan bare ikke byttes, så den må gerne være god og osse gerne lidt anderledes, så den skiller sig ud fra mængden.

Antallet af vielser er stigende. I runde tal er antallet af vielser steget med ca. 1000 årligt fra 28.000 i 2014 til 32.000 i 2018. Om det nu skyldes, der er gang i nogle store årgange, om der er mange fraskilte, der gifter sig igen, om der er amoriner i luften eller andet, ved vi ikke, vi kan bare konstatere, at det faktiske tal er stigende.

 Mange af traditionerne til bryllup går langt, langt tilbage, men nye sniger sig osse ind – dels i forhold til hvor vielsen finder sted og hvem der foretager den – og dels i forhold til mængden af taler og andre underholdende indslag til ære for de nygifte. 

Det er altså IN at gifte sig – ingen tvivl om det. Det er også IN at gøre meget ud af bryllupsfesten – ingen tvivl om det. Det er der nu ikke noget nyt i, for et bryllup er og har altid været en vigtig begivenhed i enhver familie, i enhver kultur, til hver en tid.

Læs også..

Bestille en god færdig tekst til bryllup

Der skal samarbejdes for at skabe en god tekst.

Du bidrager med stikord, jeg deler dem ud og bygger på.

Du afprøver udkastet og jeg retter til, hvis der er noget, der ikke passer dig. 

En færdig bryllupstale er et samarbejde og samarbejdet bør starte med en samtale.

 

Få skrevet din tale

1550,-

Alt inkl. ekspres gebyr 0,-