Konfirmationstale 5 step til succes

konfirmationstale

Når vi som mor eller far har en søn eller datter der skal konfirmeres, går vi langt, for at det skal blive en fantastisk dag. Alt det ydre er et spørgsmål om ønsker og økonomi, men alt det indre, alle de gode tanker og forhåbninger vi har som forældre, de koster ikke noget, og dem vil vi gerne have sat ord på med en konfirmationstale til sønnens eller datterens første virkeligt store fest i livet. Det kan gøres på mange måder – f.eks. i en tale. 

En tale er ikke et must ved en konfirmation, men det er in, og selv om ikke alle er vant til at tage ordet i større forsamlinger, så er der mange, der gerne vil.

Skal mor eller far holde en konfirmationstale – eller begge måske? Det sidste er nemlig en mulighed, der bruges af og til. Det giver talen et pift, når der er lidt pingpong i luften. Det kan altså blive lidt sjovere og det kan osse blive lidt nemmere at holde talen, hvis man er fælles om det. 

Det er et spørgsmål om temperament, men det er da noget man godt kunne tage med i overvejelserne, og det er noget, det kan være hyggeligt at samarbejde om – hvis man har tid. I øvrigt er det efter sigende osse meget specielt for den unge modtager, når både mor og far tager ordet sammen. 

Uanset hvem der nu holder tale, så er forældrene først på. Som værter for festen har man den fordel, at man selv kan bestemme slagets gang.

1. Overvejelser

En kærlig og ærlig konfirmationstale krydret med sjove eller typiske eksempler på det unge menneskes gode egenskaber kan nok få selskabet til at spidse ører. Et par alvorsord, gode råd eller lignende er heller ikke af vejen – og så selvfølgelig gode ønsker for fremtiden. Tonen i talen bliver automatisk glad, for det jo en glad fest, og det er en stolt mor eller far, der holder den. Den lette stemning gør det nemt for din datter eller din søn at modtage budskabet. En del er faktisk lidt generte i konfirmationsalderen og kender alt til betydningen af ordet pinlig. Inden du går i gang med at skrive bør du overveje følgende:

  • Hvor lang skal din tale være? (ca. 900 ord er en medium tale = ca.10min.)
  • Skal din tale være kronologisk, emneopdelt, en sammenhængende historie eller skal konkreter styre slagets gang(f.eks. en sut, et krammedyr, den første tegning, en brækket skistav osv.)?
  • Behøver der at være en rød tråd? (Nej!)
  • Tænk over indholdet, især pinlige ting. Det kan godt være noget er sjovt hjemme i køkkenet, men som er direkte pinligt for det unge menneske i festligt lag, med gæster og måske andre unge mennesker som tilhørere, og hvis du føler trang til at komme med formaninger, så overvej om det virkelig er nødvendigt på denne dag. Hvis ja, så gør det med humor og et kærligt glimt i øjet.

 

2. Konfirmationstalen skrives

Har du svært ved at komme i gang med at skrive din konfirmationstale, får du her mit bud på en enkel fremgangsmåde.

Fremgangsmåden til en succesfuld tale kunne se sådan her ud:

  • Skrive stikord ned.
  • Sortering af stikord efter tid eller emner, alt efter, hvad du har besluttet dig for.
  • Finde den røde tråd eller skabe en, hvis du synes, der absolut skal være én.
  • Indledning. Se evt. nedenstående skabelon.
  • Indhold får du fra dine sorterede stikord
  • Afslutning. Gør som med indledningen, hold den kort og enkel.
  • Gennemgang af talen. Her finder du nemmest evt. ting der skal justeres lidt, hvis du siger talen højt for dig selv.

 

Skabelon til indledning

Det sværeste kan være at få skrevet indledningen. Mit råd er at holde den kort og enkel.

Du får her en skabelon til en enkel indledning. Følg den og så er du i gang. Du kan altid senere udbygge og forbedre, hvis du får tid. Start ikke med “KÆRE” – det er jo ikke noget brev du skriver, det er en tale til dit barn, der nu er et ungt menneske.

 

[navn], hvor har vi glædet os til at feste med dig i dag.

I dag blev du konfirmeret i [navn på kirken].

Alt gik som det sku´ i kirken, og det var en stolt far – og mor – der overværede kirkehandlingen.

Først skal du altså ha´ et stort og hjerteligt tillykke.

I dag kunne vi så komme til at holde festen her på [festens placering] sådan som du gerne ville.

Og ved du hvad [navn, kælenavn], det var værd at vente på.

Her er  dejligt i nogle omgivelser, der lige er dig, og det er tydeligt at se, din glæde ikke er blevet mindre af at vente.

Dit livs første store fest er i gang – og vi er klar.

Ja vist er vi klar.

Herefter følger indholdet (kronologisk eller emneopdelt) fra dine stikord og så en kort afslutning med gode råd og gode ønsker for fremtiden.

3. Finpudsning af talen

Når teksten er klar med det indhold, du ønsker, kan du finpudse den på flere måder.

  • Lav mange små afsnit. Det vil gøre det nemt for dig at vende tilbage til papiret, når du har haft blikket på konfirmand og gæster. For nogle, kan brug af forskellige farver på teksten give samme virkning.
  • Markér ord du vil lægge tryk på, det har især betydning, hvis humor er inde over.
  • Print din tale ud i det format du gerne vil have og klips arkene sammen. Hvis din tale skal have et særpræget udtryk, så sørg for, at rækkefølgen er i orden.

 

4. Øvelse gør mester

Jo flere gange, du øver dig, jo bedre er din hjerne forberedt på, hvad der skal ske. Det giver tryghed og mindsker muligheden for utilsigtede hændelser. Der er ikke så meget mere at sige om det, det er bare sådan det er.

5. Tips til at holde talen.

Når dronningen holder en tale, så har hun forberedt sig omhyggeligt, det er tydeligt for enhver. Hun bruger papirarkene – hun taler langsomt og japper ikke noget af, hun giver plads til reaktioner og fortsætter ikke før der er ro igen – hun er en klog kvinde, og hende kan vi lære meget af. Derfor kommer mine tips til at holde tale til at se ud som følger:

  • Medbring talen på papir, og brug den.
  • Du skal ikke starte, før der er ro i salen, som man siger. Det bliver der hurtigt, for folk er gode til at tysse på hinanden.
  • Tal højt og tydeligt og endelig ikke for hurtigt. Så kan alle høre, hvad du siger, og så opstår der ikke uro på de bagerste rækker.

 

Giv et eksemplar af din tale til konfirmanden, så den kan læses og nydes i fred og ro på et senere tidspunkt, så er du sikker på dit budskab når frem. Pøj, pøj med din konfirmationstale!

Tale til konfirmation

Få skrevet din tale

kr 1550
Alt inkl.
  • Telefonsamtale
  • Sortering af stikord
  • En tale på 900 ord
  • Rettelser