Gommens tale til bruden

gommens tale til bruden

Når en mand pønser på at fri til kæresten, så er tanken om gommens tale nok slet ikke inde over. Den er nemlig en ret fast ingrediens i et traditionelt bryllup, og ikke sådan lige at komme uden om. 

Næh, det tænker de færreste på, før bryllupsforberedelserne er godt i gang – eller de måske får et vink med en vognstang. Det er sikkert meget godt, for ellers kunne man forestille sig, at antallet af vielser ville falde drastisk. For åh-ååh – det må virkelig være en kæmpe udfordring for mange.

Men når en mand skal, så skal han – osse selv om det giver sved på panden. Her må jeg sige, det er tilladt at bruge en livline.

Indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents
    gommens tale

    1. Hvad skal der stå i gommens tale.

    Gommens tale er svær for mange. Svær fordi der er stærke følelser i gang og svær fordi der er et vist forventningspres. Der skal holdes tale, skal der – men hvad skal man sige, hvad skal indholdet være? Ja, den er tricky – for det kommer an på så meget.

    Skab indhold ud fra spørgsmål til stikord, vi sender et særligt sæt ud, hvis vi skal skrive for dig, ellers ligger der et alment sæt spørgsmål til stikord i guiden til at skrive en festtale.

    Mit råd er altid, at gommen skal sige og gøre som han har lyst, og som han ved bedst – for så går det bedst. Alligevel kan det være udfordrende at finde på noget. Det logiske indhold i gommens tale er selvfølgelig noget om hvor og hvordan de mødtes – noget om hvad der siden skete – noget om frieriet og endelig noget om vielsen og bruden, hvordan hun er og hvor smuk hun er.

    Vi skriver år 2021 og det er ikke et must at takke svigerforældrene for datteren. Den skik hører forgangne tider til, men hvis det er en tradition, man ønsker at videreføre, er det bedst at gøre det fra starten – så det er overstået, og derefter kommer der så fuld fokus på bruden.

    2. Hvordan skriver man talen?

    Hvis man på forhånd ved, at man ikke har særlig nemt ved at udtrykke sig på skrift, kan det være en stor fordel med det samme at få hjælp. 

    Den der skal skrive gommens tale, har selvfølgelig brug for noget info, og så er det en god ide´ at fortælle, man er nervøs for at skulle holde den. 

    Så kan der nemlig tages højde for det i måden, man skriver på. Korte og præcise sætninger vil så være at foretrække, og måske skal det skrives som et digt med enderim. Det har den fordel, at hjernen er beskæftiget med rytme og rim, og det giver lidt distance til følelserne. 

    Samtidig kan man “gemme det bedste til sidst”. Ord som f.eks. fantastisk, kvinde, elsker og skat er bedst til sidst, hvor det ikke gør så meget, om man bliver rørt og går en smule i stå.

    Skriv selv: guide til at skrive en festtale

    3. Øve talen.

    Når der er tjek på teksten, er det vigtigt at læse den højt og langsomt. Så kan man faktisk mærke, om der er noget, der driller. Hvis der er det mindste, skal det laves om. Teksten skal passe taleren 100% og man skal ikke lade sig nøje med mindre.

     Det kan være en rigtig god idé at få et familiemedlem eller en kammerat til at lytte med ved de første højtlæsninger. Det er nemlig osse tydeligt for andre at høre, hvis noget halter. Med teksten på plads skal der øves.

     Øvelse gør mester, og man kan ikke øve for meget. Det er langt fra nødvendigt at lære den udenad, men hjernen kan li´ kendte ting, så kører det hele nemmere og mere afslappet. Man kan helt tydeligt selv mærke, når den er ved at være der. Man bliver rolig og får overskud til at hæve blikket ind imellem. 

    Det er meget vigtigt, at man husker at tale højt og tydeligt og langsomt – ellers kan de der sidder længst væk måske slet ikke høre, hvad der bliver sagt, og så kan der opstå lidt uro.

    4. Hvornår skal gommen tale?

    Brudeparret er festens hovedpersoner – ingen tvivl om det. Det er deres livs fest, der er godt i gang, og det er dem der sætter spillereglerne. 

    Hvis parret har udpeget en toastmaster, så aftaler gommen med denne, hvornår han skal på, og jeg vil klart anbefale at gå på som den første, uanset hvor nervøs man måtte være. Så er det gjort, så kan der slappes af og fruen og festen kan nydes i fulde drag. Det sker osse, at bruden holder tale for gommen, og her er det en rigtig god idé, at lade gommen tale først – især hvis det kommer som en overraskelse.

    gommens tale til bruden

    5. Holde talen.

    Alle kneb gælder, når brudgommens bryllupstale skal holdes. Det betyder, at det er helt OK at have papirer med, for når dronningen må, så må vi osse. 

    1. Sørg for, det skrevne står med stor og tydelig skrifttype og brug eventuelt flere farver. Det gør det nemmere for øjnene at finde tilbage til det rigtige sted, når man har løftet blikket ind imellem. 
    2. Som jeg tidligere har nævnt, er det en stor fordel at være den første, der holder tale, og som vært er det gommen selv, der bestemmer.
    3. Gommen har helt klart hjemmebanefordel. Alle gæsterne holder med ham og føler med ham og begejstres med ham, så uanset hvad, vil de synes, det er godt gået.
    4.  Hvis man er bekymret for at gå helt i stå midt i det hele, kan man sørge for at have en allieret blandt gæsterne – en sufflør så at sige, der har en kopi af talen. 
    5. En der kan følge med og eventuelt give et stikord, hvis det skulle blive nødvendigt. Det kan godt give noget tryghed, og som sagt – alle kneb gælder!