Sjove sange til runde fødselsdage

fødselsdagsssange

Runde års fødselsdage er for rigtigt mange lig med fest og farver. Selv om fødselaren måske ikke er særlig begejstret for at runde endnu et skarpt hjørne, så skal der dog festes – BIG TIME.

 Forberedelserne er mange, man inviterer dem man har lyst til at se, og somme tider osse nogen, man ikke bryder sig så meget om, men man har vel pli, og en sur gammel tante kan sagtens rummes af et muntert selskab.

Gæsterne er klar med godt humør og sange og taler og gaver og alt, hvad der skal der skal til. I mange kredse og mange familier er det en tradition, at medbringe nogle sjove sange til den runde fødselsdag, og det er helt sikkert med til at sætte gang i festen og øge den gode stemning.

 

Sjove fødselsdagssange

Hvad der lige gør, at en sang til en rund fødselsdag bliver sjov, kan være svært at sige, men at der er himmelvid forskel på, om det er en generel købesang eller en personlig sang er der ingen tvivl om. 

Den generelle fødselsdagssang kan være sjov, men kun på de områder, der handler om at fylde rundt. Der er selvfølgelig nogle generelle træk ved det at blive ældre, som det kan være ret morsomme at drille med. 

Det kan være noget med grå hår, det kan være noget med en ændret løbestil eller noget med en trang til middagslur f.eks. Disse generelle ting er selvfølgelig forskellige alt efter om det er en tredive års fødselsdag eller en halvfjerds års fødselsdag, men det er stort set sådanne ting, der er indholdet i de sange, man kan købe færdiglavet.

 Når du skriver en personlig sang, får du en masse nuancer med i billedet, og disse nuancer kan gøre din tekst rigtig sjov. 

Sammen med valg af melodi og måden du skriver på, kan du få en helhed, der er mere eller mindre morsom.

Hvor sjov skal sangen til den runde fødselsdag være?

Hvor sjov sangen til den runde fødselsdag skal være, bestemmer du helt selv. 

Det er et spørgsmål om, hvilke detaljer du vælger at tage med. Hvis du overvejer at medbringe en sjov sang, så kender du sikkert fødselaren rigtig godt, og ved derfor hvor tæt du kan gå på. 

Mange vil f.eks. synes, det er sjovt, hvis den runde frue er blevet for rund og det koster en formue at holde garderoben i den rette størrelse. 

Men, men, men – det er jo ikke sikkert fruen selv synes, det vil være sjovt, at synge om det til festen. Mange vil f.eks. osse synes det er sjovt, hvis manden har fået gebis og det ikke altid sidder særlig godt fast, selv om det har kostet så jorden rystede. 

Men, men, men – det er jo ikke sikkert manden selv synes, det er særlig morsomt. Det er altså dig, der kender fødselaren, der skal vurdere, hvor sjovt det skal være – det skulle jo nødig blive pinligt! Det tænker du selvfølgelig på, når du skriver stikord.

 

Hvad kan man gøre, hvis fødselaren slet ikke er sjov?

Ja, hvis fødselaren er lidt kedelig, så må du tænke ud af boksen for at få en sjov festsang med til den runde fødselsdagsfest. 

Det kan gøres på flere måder. Overdrivelse fremmer forståelsen, siges det. Hvis man overdriver en kedelig egenskab, kan det virke morsomt. 

Man kan osse anvende ironi eller tillægge fødselaren nogle træk, han eller hun slet, slet ikke har. Det kan i øvrigt ha´ en morsom effekt, hvis man skriver sangen som om den var fra fødselaren selv, altså skriver i 1. person. 

Hvad der kan bruges i det konkrete tilfælde vil igen være op til dig. Det er dit kendskab til fødselaren og din vurdering, hvilke virkemidler, der kan bruges og hvilke, der ikke kan.

Valg af melodi og en sjov fødselsdagssang

Som jeg ser det, er der afgjort nogle melodier, der er gode til at understrege et morsomt indhold. 

Det har noget at gøre med den rytme og det flow, der ligger i bestemte melodier. F.eks. “Du må få min sofacykel” eller “Jeg har min hest, jeg har min lasso”.

 Der er flere, og fælles for dem er, at de er muntre og let flydende. Der er også melodier i langsommere tempo, der er gode. F.eks. “Jens Vejmand” eller “Menuet fra Elverhøj”. 

Jeg giver lige et lille eksempel på, hvordan jeg privat har brugt “Menuet fra Elverhøj”. Min far fyldte 60, og han skulle selvfølgelig have en sang fra os tre døtre. Min far er en sjov mand, meget sparsommelig og med en forrygende humor, så vi gav den gas på alle tangenter. Valg af melodi, skrevet i 1. person, let ironisk, bramfrit sprog og uden at holde ret meget igen på fakta. Et af versene kom så til at se således ud:

 

rund.fødselsdag.sang

De kalder mig for “SPAREBY”, fordi jeg er fornuftig

min pung den er som næsten ny, og cyklen er der luft i

til ALDI suser jeg af sted, jeg smiler hele vejen

for indkøbsposen har jeg med, helt gratis, helt min egen.

Det er stikordene, der er den vigtigste ingrediens.

Min erfaring med sjove sange til runde fødselsdage er, at de fleste gerne vil have en sjov sang, men den skal ikke være for sjov. Munter og let drillende – på den gode måde – er nok en mere præcis beskrivelse, med stort til lykke og skål og we love you.

Det er en god opskrift, for den har været brugt i mange, mange år og er endnu ikke gået af mode. 

Det er osse en opskrift, der giver en god stemning, og fødselaren kan kun blive glad. 

Som tidligere nævnt, er stikordene vigtige. De er den vigtigste ingrediens i en sang til den runde fødselsdag. 

Du graver i din hukommelse og finder velegnede episoder og pudsigheder frem, og du angiver tonen i sangen. 

Hvis du så ikke kan eller ikke har tid til selv at skrive, så er jeg klar til at skrive teksten for dig. Kontakt mig, så er vi allerede i gang.

læs også:

Guide – forfatte sin egen sang

Underholdning til fødselsdag

sjove.sange.fødselsdag

Personlige festsange

850,-

Alt inkl.