Lejlighedssange – en tradition der er værd at bevare

lejlighedssange

Lejlighedssange som et festligt indslag til en festlig begivenhed er stadig en tradition i mange danske familier – og det skulle det gerne blive ved med at være, det er nemlig en tradition, det er værd at bevare. Der er mange aspekter af emnet, så jeg vil fokusere på følgende:

Indholdsfortegnelse

1. Min definition på lejlighedssang.

Lejlighedssange – engang i tidernes morgen et nyt ord, et ord der betød noget, et ord der var meningsfuldt og logisk. Et sammensat ord, der dækkede lige nøjagtig det, det var – en sang til en lejlighed, en festlig lejlighed. Nu et gammeldags ord, som mange end ikke ved, hvad betyder.

Min definition på lejlighedssange er altså ganske enkel. Det er en sang til en ganske særlig lejlighed

2. Historisk perspektiv på lejlighedssange.

Hvem der lavede den første lejlighedssang skal jeg ikke kunne sige, men rytmer/musik og sang har altid hørt sammen med fest. Om det var indianere, der udførte regndans eller eskimoer der trommede sig helt rundtossede, så havde de en særlig sang til enhver festlig lejlighed, og de blev genbrugt ved de samme særlige lejligheder år efter år. Vores salmebog rummer en masse salmer, der er til særlige lejligheder og som osse bliver genbrugt år efter år. I nyere tid er der skrevet mange lejlighedssange hvor både tekst og musik er nye og særligt tiltænkt en helt bestemt begivenhed

3. Eksempler på kendte lejlighedssange.

Mange af os kender dem, mange af os elsker dem, nogen ved endda, hvem der har skrevet dem, men de færreste kender historien bag. Jeg tænker på de mange, dejlige sange, der er lavet til særlige, store begivenheder for eksempel Danmark nu blunder den lyse nat som Thøger Larsen skrev teksten til på opfordring af Jeppe Aakjær, der var hans ven. Sangen skulle bruges til et sommermøde på Aakjærs gård og Thøger brugte melodien til “Undrer mig på, hvad jeg får at se”, men Oluf Ring skrev en melodi til teksten nogle år senere. Den passede som fod i hose og det er den, vi stadig synger. Den danske sang er et andet godt eksempel. Teksten er et lejlighedsdigt til et stort landssangstævne i 1924 som Kai Hoffmann skrev og som han i en lidt forkortet udgave senere fik Carl Nielsen til at skrive musik til. Der er mange andre osse af nyere dato, for der er hele tiden særligt festlige lejligheder, der fortjener sin egen sa

4. Tradition med lejlighedssange i det private univers.

Lejlighedssange i det private univers er en personlig sangtekst skrevet på en kendt melodi i anledning af en festlig begivenhed – f.eks. en rund fødselsdag, en konfirmation eller et bryllup af en slags. Det er en typisk dansk tradition at synge og samle lejlighedssange, og det er medvirkende til at skabe en god stemning, især hvis teksten har lidt kant og rammer spot on. Der er osse tradition for at overbringe teksten i en sangskjuler, som på en eller anden måde understreger noget ved modtageren. Nogle er kreative og finder selv på noget, andre køber sig til en og endelig kan det undlades, for når alt kommer til alt, så er det teksten, det handler om.

5. Hyldest til lejlighedssange.

Jeg hylder lejlighedssange, fordi de er festlige, fordi de er muntre, kærlige og drillende, og fordi de fortæller en bid af familiens historie. De er et konkret og sanseligt bevis på en festlig begivenhed i familien. De gemmer hver især en masse oplysninger og samler man dem gennem mange generationer, har man en helt unik familiesaga. Hvis lejlighedssange ikke er en tradition i din familie så start nu – det bliver sjovere og sjovere med årene.

Personlige festsange

850,-

Alt inkl.