En tale til bryllup fra mor og far – det er en fasttømret tradition. Der er store ord i spil, når ens søn eller datter skal giftes, for et bryllup er en fest hvor store følelser mærkes og udtrykkes. Kniber det med at få det ned på papir, så er der guldkorn at hente.
Vi har skrevet mange taler – og trenden er, at det er blevet populært at mor også holder tale, og der er ikke nødvendigvis den samme talerækkefølge ved bryllup som førhen. Tag godt imod brudens eller gommens mor, når hun griber mikrofonen til bryllupsfesten – hun har helt sikkert noget på hjerte.
En fælles tale til bryllup fra mor og far
Mange taler er skrevet som en “dele tale” det er altså IN at være fælles om talen fra mor og far. Det er nemt at dele talen op så I holder hver jeres afsnit.
Fordele ved en fælles bryllupstale.
- Der skal kun skrives én tale.
- De samme historier og budskaber fortælles ikke flere gange.
- Det indskrænker den samlede taletid så fint, så fint.
- Det gør det nemmere at være to om talen, hvis man synes, det er svært.
- Det giver mulighed for lidt munter pingpong.
Bryllupstale brudens mor
En tale til brudeparret fra brudens mor vil vække opsigt ved festlighederne. En god bryllupstale kræver planlægning og skrives bedst ud fra stikord. Hvis du bestiller en tale modtager du spørgsmål til inspiration for stikord med særligt henblik på bryllupstaler. Ellers find de almene spørgsmål til stikord fra guiden om at skrive en festtale her.
Du har som brudens mor en masse på hjertet – du har lagt et stort og respekteret arbejde, i det vigtigste job man kan få – det at være mor! Du har positive ord og sjove observationer at give videre, så tøv endelig ikke med at holde en tale. Se eventuelt nedenstående gode råd til indholdet i brudens fars tale.
Bryllupstale brudens far
Talen fra brudens far er et must og nok den mest traditionsbundne af alle. I denne tale priser han datterens fantastiske egenskaber, anerkender svigersønnen og ønsker brudeparret alt godt fremover. Det er den korte version! Den lange version kan nemt blive meget lang, og i visse tilfælde ulideligt lang. Her kan talens indhold sagtens komme til at handle mere om far og datters mange helt utrolige og helt uforglemmelige oplevelser fra dag ét end handle om den glade datter og hendes hjertes udkårne nu og her. Det er nok ikke lige, hvad det nygifte par har lyst til at høre ved bryllupsfesten – det kan bedre skylles ned til en julefrokost – så her er nogle gode råd til indholdet i brudens fars tale.
- Indledningsvis fortæller du lidt om hvor meget du har glædet dig til brylluppet, hvor glad og stolt du var i kirken/på rådhuset/ på stranden/eller hvor nu vielsen foregik. Du har set frem til festen og nyder den gode stemning, der hvor festen holdes.
- Næste punkt er direkte til din datter om hendes egenskaber. Hold dig til tre af de mest markante og giv nogle eksempler på hver – eksemplerne må gerne være af nyere dato, for konfirmationstalen er jo overstået for længe siden. Husk at nævne hvor smuk hun er, for hun har gjort sig umage og husk osse at sige, du elsker hende.
- Fortæl så lidt om, hvor hun mødte sin mand og BUM – så har du en glidende overgang til at sige lidt om og til din svigersøn.
- Det du siger til din svigersøn kan være noget om, hvordan du har lært ham at kende og hvad du kender ham for – et par af hans egenskaber. Du er tilfreds med ham, for han gør jo din datter glad og er i øvrigt godt selskab mm.
- Nu er det tid til at sige noget om, hvordan du synes de fungerer som par. Noget om hvordan de får tingene til at fungere, hvad der interesserer dem, og hvad de foretager sig i fritiden – rejser/sport/familiebesøg mm. Og hvis der er børn skal de selvfølgelig nævnes, men kort og i forbindelse med deres rolle som forældre.
- Det er tid til at komme med nogle kloge ord eller gode råd om ægteskabet, hvis du kan, men det kan osse være, de klarer alting fint og i øvrigt selv vil bestemme. I det tilfælde kan der sluttes af med et velvalgt citat efterfulgt af en skål for det strålende glade brudepar med ønsket om alt godt fremover.
Hvis du holder dig til denne “SEKSLØBER” skyder du ikke helt ved siden af, og du vil opleve, at rigtigt mange har holdt sig vågne undervejs, og måske endda fået sig en lille griner. Din søn vil elske dig for en tale, der ikke er for lang, men skarp, vedkommende og underholdende.
Bryllupstale gommens mor
Ligesom brudens mor kan føle trang til at holde en lille tale, kan gommens mor selvfølgelig osse. Der er nok at tale om, og det er en stor begivenhed i forældres liv, når børnene gifter sig og stifter famile. Livet bliver anderledes på mange måder, og det kan nok give anledning til nogle bemærkninger. Hvis gommens far osse holder tale, vil det være en god idé at koordinere lidt, så det ikke er det samme I fokuserer på.
Hvad talens struktur og indhold angår, så se nedenstående gode råd til gommens far. Da der formentlig har været en del talere inden du står for tur, kan det være en god idé at forsøge sig med en en digtetale – den vil adskille sig fra de andre og få din søn og alle andre til at spidse ører.
Med digtetale mener jeg linjer med enderim F.eks.:
Min søn, du har fundet en helt fantastisk kvinde
det troede jeg ærligt talt ikke skulle ske nogen sinde
men BUM du kom pludselig hjem og ville ha’ vi skulle hilse på
det blev den gladeste dag længe, da vi din kæreste så
her i dag I gav hinanden et tydeligt “JA”
og ikke et øje var tørt, jeg roligt sige ka’
så af hjertet til lykke, det vil din mor nu sige
lidt flere bemærkninger, det kommer der lige.
Osv. osv. osv. …………………
Bryllupstale gommens far
Ligesom brudens far forventes at holde en tale, så forventes gommens far osse at sige noget ved sønnens bryllupsfest. Opbygningen af talen adskiller sig lidt fra den brudens far holder, men ikke væsentligt. Se nedenstående gode råd til indholdet i gommens fars tale.
- Indledningsvis fortæller du lidt om hvor meget du har glædet dig til brylluppet, hvor glad og stolt du var i kirken/på rådhuset/ på stranden/eller hvor nu vielsen foregik. Du har set frem til festen og nyder den gode stemning, der hvor festen holdes.
- Næste punkt er direkte til din søn om hans egenskaber. Hold dig til tre af de mest markante og giv nogle eksempler på hver – eksemplerne må gerne være af nyere dato, for konfirmationstalen er jo overstået for længe siden. Husk at nævne hvor godt han ser ud, for han har gjort sig umage og husk osse at sige, du elsker ham.
- Fortæl så lidt om, hvor han mødte sin udkårne og BUM – så har du en glidende overgang til at sige lidt om og til din svigerdatter.
- Det du siger til din svigerdatter kan være noget om, hvordan du har lært hende at kende og hvad du kender hende for – et par af hendes egenskaber. Du er tilfreds med hende, for hun gør jo din søn glad og er i øvrigt godt selskab mm.
- Nu er det tid til at sige noget om, hvordan du synes, de fungerer som par. Noget om hvordan de får tingene til at fungere, hvad der interesserer dem, og hvad de foretager sig når de har fri – rejser/sport/familiebesøg mm. Og hvis der er børn skal de selvfølgelig nævnes, men kort og i forbindelse med deres rolle som forældre.
- Det er tid til at komme med nogle kloge ord eller gode råd om ægteskabet, hvis du kan, men det kan osse være, de klarer alting fint og i øvrigt selv vil bestemme. I det tilfælde kan der sluttes af med et velvalgt citat efterfulgt af en skål for det strålende glade brudepar med ønsket om alt godt fremover.
Holder du dig tæt til denne “SEKSLØBER” skyder du ikke helt ved siden af, og du vil opleve, at rigtigt mange har holdt sig vågne undervejs, og måske endda fået sig en lille griner. Din søn vil være glad for en tale, der ikke er for lang, men skarp, vedkommende og underholdende.
Tips til taleren
- Planlæg talen på forhånd.
- Husk den søde humor.
- Skriv talen ned på papir.
- Skriv ud fra stikord.
- Sorter jeres stikord – hvad er skidt og hvad er kanel?.
- Giv stof til eftertanke.
- Øv jer på talen – det betaler sig.
- Tal højt og langsomt, så alle kan høre.
- Kort er godt. En tale på ca. 900 ord er medium og varer ca. 12-15 min. i situationen. Det er rigeligt, for der er mange taler ved et bryllup, og gæsterne vil helt sikkert gerne have mulighed for at småsnakke lidt sammen, grine, skåle mm.
Der er mange gode bryllupstraditioner der er værd at bevare, det er dog festarrangøren der bestemmer og her er det brudeparret.