Hvor meget vin pr person til bryllup

vin pr person til bryllup

Det kan være svært at vide hvor meget vin man skal bruge pr person til et bryllup. Der er mange forskellige faktorer, som spiller ind som f.eks.:

  • Gæsternes generelle vintørst
  • Hvad der ellers bliver serveret
  • Hvilken slags mad der serveres

For at finde den rigtige mængde, så skal du stille hele middagen op, samt overveje om der er fri bar bagefter og hvornår baren evt. åbnes. Begge ting har stor indflydelse på om jeres gæster kommer til at drikke lidt eller meget i løbet af middagen, samt om de fortsætter med at drikke vin efter maden.

En god tommelfingerregel for hvor meget vin du skal bruge pr person til et bryllup er en flaske pr person til maden. Dette tager også højde for, at der er nogle, som ikke drikker vin, børn til stede og nogle der drikker mere. Hvis du har et bryllup, hvor der er mange, som ikke drikker, f.eks. børn, ældre, folk, som skal køre hjem, osv., så kan du sætte denne tommelfingerregel ned.

Hvis baren derefter inkluderer øl, spiritus, osv., så skal du være opmærksom på hvor nemme dine vine er at drikke. Hvis de er nemme at drikke, så vil dine gæster have tendens til at fortsætte med at drikke vin, selvom der også kan laves drinks eller drikkes øl. 

Indholdsfortegnelse

Hvilken vin til forretten?

Når du skal til at vælge vine, så er der to ting, som du skal tage med i dine overvejelser: Skal vinen passe til maden eller skal det være en pleaser, som er nem at drikke? Der er stor forskel i hvor nemt en vin glider ned og hvordan den evt. passer til mad. til bryllupper bliver der ofte serveres fisk eller skaldyr til forretten. Her vil de fleste hvidvine passer vidunderligt til en rolig forret, som f.eks. rejecocktails eller fisk. Kig efter følgende vin til forretten:

  • Sauvignon fra New Zealand
  • Bordeaux hvidvin
  • Fransk Chablis

Hvis du derimod hellere vil have en pleaser, som er nem at drikke, så hop f.eks. over til en Liebfraumilch, som er en halvsød hvidvin lavet på bl.a. Riesling-druen. Den var især populær i 1970’erne, hvor den gjorde et stort indtog i Danmark. 

Hvilken vin til hovedretten?

Til hovedretten skal der selvfølgelig også være vin, men hvilken skal du vælge? Ofte vil man få et stykke rødt kød til hovedretten, hvor man gerne vil supplere med noget kraftigt eller smagfuldt. Hvis der netop serveres rødt kød, som f.eks. en oksesteg eller mørbrad, så vil en rødvin komplimentere smagen perfekt. Kig efter følgende vine og smag dig altid frem:

  • Zinfandel fra Californien
  • Primotivo fra Italien
  • Rødvin fra Bordeaux

Alle tre slags vine er gode til f.eks. oksemørbrad eller et godt stykke oksekød. Du finder helt sikkert en vin, som mange vil kunne lide, uden at det bliver en vin, som overdøver den gode smag af hovedretten. 

Hvilken vin til desserten?

Når du skal vælge vin til desserten er der mange forskellige muligheder i forhold til hvad desserten står på. Desserten kan nemlig spænde meget i smag, så du kan få både søde og saltede retter. Her er det vigtigt at skelne mellem de to slags. Til søde desserter vil en sød og let hvidvin være at foretrække. Det vil komplimentere f.eks. chokoladen eller de søde frugter i desserten. Kig efter en sød Moscato d’Asti eller en senhøstet Riesling til at fuldende middagen. 

Hvis man derimod er ovre i den mere salte og fede dessert, som f.eks. ost, så skal der en anden slags vin til. Til oste skal vinen være mere kraftig og derfor passer en rødvin f.eks. bedre til oste end en sød rosé- eller hvidvin. Når du kigger efter vin til ostedesserten, så skal du finde en Lambrusco eller en Beaujolais, som kan give et lækkert partnerskab til salten og fedmen. 

Er der forskel på hvad kvinder og mænd drikker?

Mænd og kvinder har forskellige smage, hvilket også afspejler sig i mængden og valget af vin. Kvinder kan have tendens til at være mere til de lidt lysere vin, som hvidvin og rosévin, hvorimod mænd hælder mere til de lidt tungere og kraftigere vine, som rødvin og portvin. Det er svært at sige, om der er en specifik grænse for hvor det ligger, da alle individer, mænd som kvinder, har deres egne smagspræferencer uafhængigt af køn. Til et bryllup vil du måske også se en overvægt af mænd, som måske hælder øl i glasset i modsætning til vin. Det skal man også have i mente når man skal regne ud, hvor meget vin man skal bruge pr person til et bryllup.

Dessertvin og senere på aftenen

Når maden er færdig og dine gæster gør klar til at komme i baren, kan man med fordel servere lidt dessertvin eller portvin ved siden af cocktails. Du får nogle vine, som kommer med masser af smag og som kan nydes uden mad til. Senere på aftenen kan du også hive din bedste sherry eller hedvin frem og servere for gæsterne, så de kan få en smagsoplevelse, som de ikke ser så tit. En god portvin skal f.eks. gerne være sød, kraftig og lagret i minimum 20 år. Hvis du gerne vil vide mere om vin generelt, så hop ind på f.eks. Druestok.dk, hvor du kan finde alle de forskellige vintyper, som du har brug for til brylluppet, samt finde forhandlere af lige præcis den vin, som du skal have.